Från Skog till bord

På Öster Malma är vi nära naturen, vi inspireras av den och gör den närvarande i dina smakupplevelser. Vi följer naturens säsonger och använder oss av skogens skafferi - med det vilda köttet i fokus. Det vilda kommer från skogarna och sjöarna runt om kring oss och allt kött tas om hand om i vårt eget slakteri. Hos oss äter du från skog till bord.

  • Veckans lunchmeny
  • Boka julbord

Alltid på Öster Malma

Lunchbuffé i Jägaren

Ät en god lunch med minst en rätt med vilt i Restaurang Jägaren Serveras tis-lör

Stora viltmiddagen på slottet

Njut av en tre-rätters med vilt och lokal gastronomi.

Vild helgfrukost

Njut av en bra start på helgen med en extra härlig frukost på Öster Malma. Serveras lör-sön

Dags att boka bord för påsken

Smörgåsbord Påskafton

Ett härligt påsksmörgåsbord fyllt med vilt, klassiska rätter och vårens delikatesser. Välj dag-eller kvällssittning.

Stora viltmiddagen på slottet

Serveras skärtorsdag & långfredag. Njut av en tre-rätters med vilt och lokal gastronomi.

Frukost & Lunch Påskhelgen

Njut av en lång helglunch eller hotellfrukost under påskhelgen.

Restaurang Jägaren

I Jägaren bjuder våra kockarna på vällagade rätter med inspiration från naturen – och alltid vilt på menyn. I denna avslappande miljö kan du njuta av:

 

Dagens lunchbuffé

se veckans meny här

 

Vild helgfrukost

– Njut av en härlig hotellfrukost till 11.00. Perfekt start på den lediga dagen och efter finns möjlighet till sköna promenader på Öster Malma. Serveras varje lördag-söndag om inget annat anges.

 

Smörgåsbord på högtider

– Fira påsk, mors dag eller fars dag med ett dignande smörgåsbord med vilda smaker i restaurang Jägaren. Vi firar ofta högtiderna traditionsenligt på Öster Malma, avnjut högtidsmat i Restaurang Jägaren (ofta med avslutning på slottet). 

 

Vi är en kontantfri anläggning.

Unika matupplevelser i vår

Evelyn-Wallin-Photography-Paulina-Patrik

Familjemiddag på slottet

Utvalda datum. Njut hela familjen av en god och härlig kväll.

Valborg & Vårmarknad

Fira våren, dagar fyllda av aktiviteter och mat!

Fira Mors dag • 25 maj

Ett härligt smörgåsbord fyllt med vilt, klassiska rätter och vårens delikatesser. Tårta på slottet.

Middagar på Barockslottet

I Wilhelm Drakenhjelms barockslott från 1660-talet bjuder vi in dig till matupplevelser med det vilda i fokus. Vår filosofi “från skog till bord” kännetecknar allt vi gör. Vi försöker att arbeta i symbios med naturen, viltet från skogen och vårt eget slakteri och med små lokala producenter. Menyn förändras som årstiderna utanför. Vi plockar, syltar och saftar det som växer runt omkring oss här på gården och varje middag ske kunna ge dig som gäst Öster malmas unika smak.  Menyn är tydligt kopplat till naturens förutsättningar och kockarnas inspiration, dag för dag.

Det finns möjlighet att boka salongerna i slottet för er som vill ha ett eget privat rum vid middagen. Möjligt upp till 12 personer. Kontakta oss vid bordsbokning så hjälper vi er! 

Stora viltmiddagen  | ons-lör

Avnjut en stor, härlig middag på slottet. Kockarna sätter menyn samma vecka för att ligga så nära naturens växlingar och tillgångar som möjligt. Det blir det bästa ur säsongen, våra producenter och det jägarna kan erbjuda. Självklart ackompanjerat av utvalda drycker från Slottskällaren. I middagen ingår hembakat bröd med ett säsongstillbehör, kökets lilla exklusiva överraskning, förrätt, varmrätt och dessert. För er som vill göra det till en riktig gourmetkväll kan du beställa till kaffe med avec och chokladtryffel.

 

Viltmiddag | ons-fre

En utsökt måltid på slottet för dig som vill hålla det enkelt och gott. Alltid viltkött kombination med det lokala skogsskafferiet i underbar miljö. I middagen ingår hembakat bröd med ett säsongstillbehör samt en varmrätt. För er som vill utöka kvällen finns det möjlighet att köpa till kaffe med avec och chokladtryffel.

Boka vårens från Skog till bord

Från skog till bord

Vi bjuder in dig in i kockarnas universum, bland skogens delikatesser och det vildas smakpalett. Det blir en helkväll på slottet som vi hoppas att du aldrig glömmer. Varje tillfälle karaktäriseras av ett speciellt tema.

1 mars – Gourmetmiddag och bubbelprovning med Karin Magnusson
29 mars –  “Skogens skafferi” Avsmakningsmeny
26 april – Ost och vinprovning med Blommor & Brie inkl Stora viltmiddagen
31 maj – “Primörmagi” Avsmakningsmeny

Vid provningar bjuder vi in en speciell samarbetspartner med expertis inom sitt område. Avsmakningsmeny är unikt framtagen för datumet med utgångspunkt i årstiden och det vildas möjligheter – självklart ackompanjerat med slottskällans utvalda drycker.

Skafferiet – viltkött och lokala delikatesser

Gårdsbutik i Sörmland

I vår gårdsbutik Skafferiet hittar du noga utvalt viltkött från vår gård, samt andra lokala produkter från regionens bästa producenter. Letar du efter gårdsförsäljning av kött med fokus på hållbarhet och kvalitet? Välkommen att handla närproducerat kött från vår egen viltförvaltning och vårt eget slakteri – ett utmärkt val för dig som uppskattar riktigt bra råvaror. Älg, hjort, annat klövvilt och fågel och sortimentet varierar av naturliga skäl efter säsong, men ring och hör med oss om du söker något särskilt. Allt viltkött säljs som frysvara.

I butiken finns även produkter för att göra din måltid till en festmåltid men också piffiga presenter att ta med hem. Närproducerade livsmedel från Sörmland med omnejd, våra egenproducerade produkter såsom Torpestalimpa, müsli och annat gott!

Vi ger dig gärna tips gällande tillagning – vi vill att fler ska våga laga vilt! 

Butiken ligger i anslutning till Restaurang Jägaren i Laggårn

Vi är stolta medlemmar i Sörmlands Matkluster. 

Spännande matnyheter i sommar!

I sommar lanserar vi en ny version av sommarrestaurang med smakupplevelser och sommarmeny som du inte vill missa. Vi kommer hålla öppet varje dag och ha ett större utbud oavsett om du är sugen på vällagad viltmiddag, en avslappnad lunch i det gröna eller något helt nytt. Läs mer och håll utkik!

Bordsbokningen är redan öppen

Planerar du fest eller bröllop?

Unika fest- och bröllopslokaler i Sörmland

Drömmer du om en bröllopsmiddag i slottssmiljö eller en fest med vällagad mat i natursköna omgivningar? På Öster Malma skapar vi smakupplevelser utöver det vanliga, med lokala råvaror, vilt och säsongsbetonade menyer. Oavsett om du planerar ett bröllop, jubileum eller företagsfest, erbjuder vi en atmosfär där god mat och vacker miljö går hand i hand.

Lär dig laga vilt i Matstudion

Här i matstudion kan du och ditt sällskap få möjlighet till en rolig och lärorik upplevelse som avslutats på det godaste sättet. Vi brinner för filosofin “från skog till bord” och matstudion är en viktig komponent för att sprida kunskap och glädje kring matlagning och viltkött. All mat kommer naturligtvis från naturens eget skafferi, skogarna och sjöarna runt omkring oss. Närproducerad mat är självklart tycker vi.

Hur går det till?

Gruppen delas sedan in lagvis och alla lag tilldelas uppgifter inför tillagning och uppdukning av middagen. Därefter hackas, mixas och steks det för fullt i köket. Varje grupp presenterar sina rätter och briljerar med de nya kunskaperna och ni får sedan njuta av er skapelse (kanske med ett matchat vinpaket?).

10-16 personer
Inga förkunskaper krävs

Kan bokas som grupp – några gånger per år öppnar vi även upp för “öppen matstudio” där du kan boka in dig själv eller med ett mindre sällskap så paras ni ihop med resterande bokade.

Slakteriet

I Slakteriet tas allt vilt hand om för att sedan användas i maten eller säljas i Skafferiet. Det är stor och viktig kunskap att kunna hantera köttet på rätt sätt och därmed hedra det fällda viltet. Svenska Jägareförbundet anordnar ett antal kurser varje år som handlar om omhändertagandet av det fällda viltet. Som medlem kan du delta i kurserna och lära dig mer utifrån filosofin ”från skog till bord”.

RECEPT

Viltkött - lika gott att steka som att grilla

Enkel och god marinad för vilt 

1 styckdetalj från hjort
2 tsk torkad timjan
0,5 dl rapsolja från de sörmländska gårdarna
5 krossade enbär
3 bankade vitlöksklyftor

Gör så här:

Blanda rapsolja, timjan, enbär, vitlök och nymalen svartpeppar.
Vänd och vrid på köttbiten som du stoppat tillsammans med marinaden i en
plastpåse att vila över natten i kylskåpet.
Dagen efter skär du biten i lagom tjocka bitar.
Stek på medeltemperatur i lite smör och lite rapsolja i grillpanna.
Köttet ska vara rosa på gränsen till rött.
Har du möjlighet att grilla på kolgrill? Gör det. Du kommer inte bli besviken!

Servera med grillade grönsaker och valfri potatis/ris

Vår populära Torpesta limpa

Vårt hemliga recept

1 liter filmjölk
7 dl vetemjöl
2 ½ dl rågkross
2 ½ dl vetekross
2 ½ vetekli
2 dl linfrö
2 dl solroskärnor
3 dl russin
3 dl mörk sirap
1 ½ msk bikarbonat
1 tsk salt

Blanda och häll ner i två smorda formar.

1 ½ timme i 150 grader.

Varför vilt?

Viltkött är vardagsmat – ett naturligt kött som är nyttigare, magrare och mer näringsrikt än annat kött. Ät vilt utan att jaga. Viltkött är lätt att laga – Inte konstigare än att tillaga annat kött. Du kan ersätta vilket annat kött som helst med viltkött.

– Viltkött innehåller en högre halt av mineraler, speciellt järn och zink.
– Viltkött är naturligt – fritt från främmande tillsatser som antibiotika och färgämnen
– Viltkött är magert och proteinrikt
– Viltkött är gott, djuren betar på naturliga betesmarker som ger god smak åt köttet
– Viltkött är lätt att lyckas med eftersom det är smakrikt och mört. Se bara till att det inte blir för genomstekt och torrt
– Viltkött är klimatsmart.