På Öster Malma är vi nära naturen, vi inspireras av den och gör den närvarande i dina smakupplevelserna. Vi följer naturens säsonger och använder oss av skogens skafferi - med det vilda köttet i fokus. Det vilda kommer från skogarna och sjöarna runt om kring oss och allt kött tas om hand om i vårt eget slakteri.
Hos oss äter du från skog till bord.
För många startar jultiden här på Öster Malma med vårt klassiska vilda julbord, julmarknad och miljöerna andas högtid. För många har julbordet blivit lika självklart som julskinkan på julafton.
Julbordet är traditionsenligt med julens alla rätter med viltkött från vårt gårdsslakteri, här finns även ett gediget fiskbord med härliga rätter. Efter ni ätit julbordet i restaurangen så går ni upp till slottet för att njuta av gottebordet, här är även jaktpuben öppen.
Du kan redan nu boka in ditt julbord för familjen eller företaget. Och vill du göra det till en hel upplevelse kan du boka med övernattning.
– En härlig frukostbuffé som serveras söndagar mellan 8-11 och i höst ingår inträde till Wildlife park. 225 kr (Barn 3-12 år 110kr)
Smörgåsbord på högtider
– Fira påsk, mors dag eller fars dag med ett dignande smörgåsbord med vilda smaker i restaurang Jägaren. Vi firar ofta högtiderna traditionsenligt på Öster Malma, avnjut högtidsmat i Restaurang Jägaren (ofta med avslutning på slottet).
Vi är en kontantfri anläggning.
Middagar på Barockslottet
I Wilhelm Drakenhjelms barockslott från 1660-talet bjuder vi in dig till matupplevelser med det vilda i fokus. Vår filosofi “från skog till bord” kännetecknar allt vi gör. Vi försöker att arbeta i symbios med naturen, viltet från skogen och vårt eget slakteri och med små lokala producenter. Menyn förändras som årstiderna utanför. Vi plockar, syltar och saftar det som växer runt omkring oss här på gården och varje middag ske kunna ge dig som gäst Öster malmas unika smak. Menyn är tydligt kopplat till naturens förutsättningar och kockarnas inspiration, dag för dag.
Stora viltmiddagen | ons-lör
Avnjut en stor, härlig middag på slottet. Kockarna sätter menyn samma vecka för att ligga så nära naturens växlingar och tillgångar som möjligt. Det blir det bästa ur säsongen, våra producenter och det jägarna kan erbjuda. Självklart ackompanjerat av utvalda drycker från Slottskällaren. I middagen ingår hembakat bröd med ett säsongstillbehör, kökets lilla exklusiva överraskning, förrätt, varmrätt och dessert. För er som vill göra det till en riktig gourmetkväll kan du beställa till en ostbricka samt kaffe med avec och chokladtryffel.
Viltmiddag | ons-fre
En utsökt måltid på slottet för dig som vill hålla det enkelt och gott. Alltid viltkött kombination med det lokala skogsskafferiet i underbar miljö. I middagen ingår hembakat bröd med ett säsongstillbehör samt en varmrätt. För er som vill utöka kvällen finns det möjlighet att köpa till dessert, ostbricka eller kaffe med avec och chokladtryffel.
Från skog till bord
Vi bjuder in dig in i kockarnas universum, bland skogens delikatesser och det vildas smakpalett. Det blir en helkväll på slottet som vi hoppas att du aldrig glömmer. Varje tillfälle karaktäriseras av ett speciellt tema.
25 januari – Stora viltmiddagen med provning Ost & Vin i kombination
1 mars – Stora viltmiddagen med provning Bubbel
29 mars – Avsmakningsmeny “Skogens skafferi”
26 april – info kommer
31 maj – Avsmakningsmeny “Primörmagi”
Vid provningar bjuder vi in en speciell samarbetspartner med expertis inom sitt område. Avsmakningsmeny är unikt framtagen för datumet med utgångspunkt i årstiden och det vildas möjligheter – självklart ackompanjerat med slottskällans utvalda drycker.
Mer på slottet
Slottets dryckeskällare Samspelet mellan mat och dryck är en stor del av hela måltidsupplevelsen. I dryckeskällaren på slottet finns något för alla smaker. Se dryckeslistan för 2024 här >
Vill du fira eller ha ditt bröllop här? Slottet är möjligt att boka för den speciella dagen! Läs mer >
Här i matstudion kan du och ditt sällskap få möjlighet till en rolig och lärorik upplevelse som avslutats på det godaste sättet. Vi brinner för filosofin “från skog till bord” och matstudion är en viktig komponent för att sprida kunskap och glädje kring matlagning och viltkött. All mat kommer naturligtvis från naturens eget skafferi, skogarna och sjöarna runt omkring oss. Närproducerad mat är självklart tycker vi.
Hur går det till?
Gruppen delas sedan in lagvis och alla lag tilldelas uppgifter inför tillagning och uppdukning av middagen. Därefter hackas, mixas och steks det för fullt i köket. Varje grupp presenterar sina rätter och briljerar med de nya kunskaperna och ni får sedan njuta av er skapelse (kanske med ett matchat vinpaket?).
10-16 personer Inga förkunskaper krävs
Kan bokas som grupp – några gånger per år öppnar vi även upp för “öppen matstudio” där du kan boka in dig själv eller med ett mindre sällskap så paras ni ihop med resterande bokade.
På förfrågan utför vi catering av mat till andra platser i mån av tid. Vi kan hjälpa dig med allt från mat i skogen på jakt till bröllop eller fester. För ett förslag på upplägg och offert kontakta oss!
I butiken Skafferiet finns produkter för att göra din måltid till en festmåltid men också piffiga presenter att ta med hem. Närproducerade livsmedel från Sörmland med omnejd, våra egenproducerade produkter såsom Torpestalimpa eller viltkött från vårt eget slakteri. Älg, hjort, annat klövvilt och fågel och sortimentet varierar av naturliga skäl efter säsong, men ring och hör med oss om du söker något särskilt. Allt viltkött säljs som frysvara.
Vi ger dig gärna tips gällande tillagning – vi vill att fler ska våga laga vilt!
Öppettider Tisdag-Lördag 8.00-16.00
Söndag 9-12
Butiken ligger i anslutning till Restaurang Jägaren i Laggårn
I Slakteriet tas allt vilt hand om för att sedan användas i maten eller säljas i Skafferiet. Det är stor och viktig kunskap att kunna hantera köttet på rätt sätt och därmed hedra det fällda viltet. Svenska Jägareförbundet anordnar ett antal kurser varje år som handlar om omhändertagandet av det fällda viltet. Som medlem kan du delta i kurserna och lära dig mer utifrån filosofin ”från skog till bord”.
1 styckdetalj från hjort
2 tsk torkad timjan
0,5 dl rapsolja från de sörmländska gårdarna
5 krossade enbär
3 bankade vitlöksklyftor
Gör så här:
Blanda rapsolja, timjan, enbär, vitlök och nymalen svartpeppar.
Vänd och vrid på köttbiten som du stoppat tillsammans med marinaden i en
plastpåse att vila över natten i kylskåpet.
Dagen efter skär du biten i lagom tjocka bitar.
Stek på medeltemperatur i lite smör och lite rapsolja i grillpanna.
Köttet ska vara rosa på gränsen till rött.
Har du möjlighet att grilla på kolgrill? Gör det. Du kommer inte bli besviken!
Servera med grillade grönsaker och valfri potatis/ris
Vår populära Torpesta limpa
Vårt hemliga recept
1 liter filmjölk
7 dl vetemjöl
2 ½ dl rågkross
2 ½ dl vetekross
2 ½ vetekli
2 dl linfrö
2 dl solroskärnor
3 dl russin
3 dl mörk sirap
1 ½ msk bikarbonat
1 tsk salt
Blanda och häll ner i två smorda formar.
1 ½ timme i 150 grader.
Varför vilt?
Viltkött är vardagsmat – ett naturligt kött som är nyttigare, magrare och mer näringsrikt än annat kött. Ät vilt utan att jaga. Viltkött är lätt att laga – Inte konstigare än att tillaga annat kött. Du kan ersätta vilket annat kött som helst med viltkött.
– Viltkött innehåller en högre halt av mineraler, speciellt järn och zink.
– Viltkött är naturligt – fritt från främmande tillsatser som antibiotika och färgämnen
– Viltkött är magert och proteinrikt
– Viltkött är gott, djuren betar på naturliga betesmarker som ger god smak åt köttet
– Viltkött är lätt att lyckas med eftersom det är smakrikt och mört. Se bara till att det inte blir för genomstekt och torrt
– Viltkött är klimatsmart.
För att förbättra och anpassa din upplevelse av våra digitala tjänster använder Öster malma cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användning av cookies. Läs vår Cookie Policy om du vill veta mer.